MUNCHEN - Het Nederlands Elftal heeft zich dinsdag geplaatst voor de kwartfinales van het Europees Kampioenschap door Roemenië in München met 3-0 te kloppen. Cody Gakpo en de tweemaal scorende invaller Donyell Malen zorgden voor de doelpunten namens de ploeg van bondscoach Ronald Koeman. Oranje speelt zaterdagavond in Berlijn (21.00 uur) de kwartfinale tegen de winnaar van het duel Oostenrijk-Turkije.

Bergwijn was op rechtsbuiten de verrassing in de basis bij Oranje. Hij werd al snel getackeld Marius Marin en kwam daarna niet meer in het stuk voor. Malen verving hem na rust toen Oranje al op een 1-0 voorsprong stond. Roemenië begon sterk in het eerste kwartier, maar zakte daarna zo ver terug dat Oranje de regie kon overnemen. Al snel maakte Gakpo op karakteristieke wijze zijn derde treffer van dit EK door naar binnen te trekken uit te halen. Kort na de openingstreffer kopte De Vrij in het zijnet. Dragusin voorkwam dat Depay kon scoren en Simons miste een dot van een kans na een goede actie Dumfries.

Vlak voor de rust en kort erna liet ook Roemenië zich even zien, maar Oranje nam het initiatief snel weer over en daarna regende het kansen. Nederland verzuimde echter de trekker over te halen. Reijnders, Malen, Depay, Van Dijk (kopbal op de paal), Gakpo (doelpunt afgekeurd wegens buitenspel), invaller Veerman en weer uitblinker Gakpo kregen de bal er niet in. Na weer een goede actie van Gakpo scoorde Malen dan toch en in de extra tijd maakte de aanvaller op snelheid ook nog de 3-0.

Na vanavond, als Oostenrijk en Turkije elkaar treffen, is duidelijk wie komende zaterdag de volgende tegenstander wordt van Nederland.