LIMBURG - Bij de ‘Lintjesregen’, in verband met de viering van Koningsdag, worden vandaag aan 282 verdienstelijke inwoners van de provincie Limburg de versierselen uitgereikt die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Deze Limburgers zetten zich al jaar en dag in voor onder meer sport-, muziek-, heemkundeverenigingen, parochies, stichtingen of als mantelzorgers. Daarmee vervullen zij een belangrijke rol in de Limburgse samenleving. Op deze heuglijke dag krijgen zij waardering voor hun jarenlange inzet.
De 282 onderscheidingen zijn toegekend aan 194 mannen en 88 vrouwen in de volgende categorieën:
265 personen: Lid in de Orde van Oranje-Nassau;
16 personen: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau;
1 persoon: Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Vorig jaar bij Lintjesregen ontvingen 260 Limburgers een Koninklijke onderscheiding. Ook gedurende het jaar worden er Koninklijke onderscheidingen uitgereikt: tussen Koningsdag 2024 en Koningsdag 2025 kregen 88 Limburgers een lintje.
Bijzondere onderscheidingen
De heer Wim Basten uit Gennep is dit jaar de oudste gedecoreerde in Limburg. Hij is 90 jaar en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft de Koninklijke onderscheiding gekregen vanwege zijn vele en langdurige vrijwilligerswerk bij de voetbalclub Vitesse '08.
Mevrouw drs. Gabie Raven (Maasgouw) is voor haar verdiensten op het terrein van de gezondheidszorg benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze heeft gewerkt als tropenarts in Zambia, bij Verslavingszorg Limburg en het Groene Kruis Westelijke Mijnstreek en als arts en medisch-coördinator in de toenmalige Bourgonjeklinieken in Maastricht (de latere CASA-klinieken: Centra voor Anticonceptie, Seksualiteit en Abortus). Momenteel is zij medisch bestuurder, eigenaar en abortusarts bij de Gynaikon Klinieken in Rotterdam, Roermond en Dortmund. Mevrouw Raven was tien jaar lang voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen, was voorzitter en is bestuurslid van de International Federation of Abortion and Contraception Professionals. Verder geeft zij onderwijs aan geneeskundestudenten.
De heer Peter Klijn uit Echt-Susteren mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hij is onderscheiden voor zijn inzet als vicevoorzitter van het Nationaal Veteranen Platform, als landelijk coördinator Nuldelijnsondersteuning bij het Nederlands Veteraneninstituut, als vicevoorzitter van de Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 en voor zijn werk voor de Harmonie St. Cecilia en de Zorgcoöperatie De Boesj (beide te Koningsbosch).
Er zijn onder de gedecoreerden elf (echt)paren, onder wie mevrouw Annie Moonen-Vondenhoff en Lei Moonen uit Heerlen. Zij zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al meer dan 45 jaar zijn de heer en mevrouw Mooren actief in de pleegzorg; ze hebben langdurig en intensief gezorgd voor kinderen met vaak complexe achtergronden. De heer Vondenhoff is daarnaast na zijn pensionering chauffeur geworden bij het Zorgcentrum Eammastaete in Brunssum: hij brengt wekelijks bewoners naar het zwembad en brengt ze weer veilig thuis.
De heer Raymund Swertz uit Bergen is onderscheiden voor zijn verdiensten op het terrein van biljartsport. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Hij behaalde vele Nederlandse en Europese titels. Daarnaast werden in wisselende teamsamenstellingen diverse bekers behaald, waaronder de KNBB-beker en Europese bekers. De heer Swertz is sinds 2017 lid van het Franse biljartteam Douarnenez Billard, waarmee hij meerdere keren kampioen van Frankrijk werd en vijfmaal Europees kampioen. De heer Swertz zet zich ook in voor de promotie van de biljartsport door lessen te geven aan volwassenen en jongeren.
Bekijk hier het volledige overzicht van de gedecoreerden in Limburg
.