MAASTRICHT - Vanaf nu kun je op drie plekken in de Maastrichtse wijk Pottenberg een bijzonder audioverhaal beluisteren: Cruyff Court Pottenberg, Natuurspeelplek Terra Sigillata en de hoek van de Terra Cottalaan en de Potteriestraat. Op alle drie plekken is een metalen plaatje te vinden met daarop een QR-code. Zodra je deze QR-code scant met je mobiele telefoon krijg je het verhaal te horen: ‘’Een eigen wereld – Een ode aan Pottenberg’’. Een verteller, Raoel genaamd, neemt de luisteraar mee door Pottenberg, waarbij hij diverse plekken bezoekt en kennis maakt met een aantal (jonge) bewoners. Op die manier maakt ook de luisteraar steeds meer kennis met Pottenberg. Tijdens het vertellen wordt Raoel begeleid door een even filmische als ritmische soundtrack.
Dit bijzondere audioverhaal is een eerbetoon aan een wijk met een rijke geschiedenis, die in de loop der jaren vele veranderingen heeft meegemaakt. Boven alles is het een eerbetoon aan de mensen die er wonen, met speciale aandacht voor jongere generatie bewoners, waarvan verteller Raoel op weg door Pottenberg er een paar ontmoet:
‘’ Ik wil het allemaal weten: hun verhaal is het verhaal van Pottenberg. Hun verhaal geeft mij de bouwstenen over dit stukje van de stad, dat een eigen wereld lijkt, veraf van het centrum van Maastricht, verkerend in een transformatie van oud naar nieuw, of nieuw naar oud.’’ ~
Je kunt het verhaal ook beluisteren op je mobiele telefoon door de QR-code op de e-flyer te scannen.
Achtergrond:
In 2023 nam Stichting COVAR het initiatief tot dit audioverhaal over de wijk Pottenberg in Maastricht. Jonge theatermakers gingen de wijk in om verhalen op te halen bij en over jongeren in Pottenberg. Met dit materiaal realiseerde COVAR in samenwerking met Stichting Tot de Verbeelding het uiteindelijke audioverhaal, dat vanaf nu beluisteren is door iedereen die de QR-code scant.
Pottenberg is een naoorlogse wijk in het westen van Maastricht, met een rijke geschiedenis. De buurt is gebouwd in de jaren ‘60 en is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als “behoudenswaardige wederopbouwwijk”. De naam Pottenberg verwijst ten eerste naar de pottenbakkerij, die door de eeuwen heen van groot belang is geweest in Maastricht. De buurt dankt het tweede deel van zijn naam aan de Dousberg. Pottenberg ligt op een uitloper van deze heuvel. Door de jaren heen is de wijk onderhevig geweest aan vele veranderingen, waaronder het recente afscheid van iconische gebouwen als de Mammoetflat en het Poortgebouw die plaats moeten maken voor nieuwbouw.
‘’Een eigen wereld – Een ode aan Pottenberg’’ werd geschreven door schrijfster Lara van Rosendaal op basis van tekstfragmenten van de jonge theatermaker Princess Bangura. Acteur, theatermaker en muzikant Roel Dullaert sprak het verhaal in onder regie van Els Roobroeck. Muzikanten Jan van Nieuwenhuize en Peter Hendriks componeerden de soundtrack.
Het verhaal kwam tot stand met steun van Provincie Limburg, Janivo Stichting,
Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten en VSB Fonds. Met dank aan Trajekt, Gemeente Maastricht en Woonpunt.
Over de initiatiefnemers:
COVAR maakt professioneel theater gecombineerd met performance, community art, wetenschap, installatiekunst en de openbare ruimte, en ontwikkelt teksten die tot stand komen door debat, improvisatie en muzikaliteit. Op deze manier worden grote en kleine verhalen geboetseerd die als een muzikaal essay hun vorm vinden, resulterend in onthutsende, multidisciplinaire, eerlijke, poëtische, grensverleggende en inhoudelijk snijdende voorstellingen.
Stichting Tot de Verbeelding maakt audioverhalen waarbij het gesproken woord ondersteund wordt door eigen soundtracks (muziek, geluiden, geluidseffecten en soundscapes) waardoor een verbinding wordt gelegd tussen de eigen verbeelding en de gewone wereld. Zo ontstaan fantasievolle audioverhalen en zelfs complete audiotours voor specifieke locaties waarbij een extra laag over de werkelijkheid wordt gelegd en een meerstemmig geheel wordt gecreëerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de technische mogelijkheden van een smartphone of andere (digitale) media.