MAASTRICHT - Van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober besteedt de gemeente Maastricht aandacht aan veiligheid tijdens de landelijke Week van de Veiligheid.
Leren over veiligheid door te gamen
Op maandag 11 oktober opent burgemeester Penn-te Strake de Week van de Veiligheid op de VSO Maastricht. De leerlingen worden uitgenodigd om mee te spelen met de escape room Foute Centen. Zo worden ze spelenderwijs bewust gemaakt van de gevaren en gevolgen van ondermijnende criminaliteit. Na de week van de veiligheid wordt de escape room ook op andere scholen in Maastricht ingezet. Op diverse middelbare scholen in Maastricht wordt deze week ook de online game Framed aangeboden. Via deze game leren leerlingen dat online acties ernstige gevolgen kunnen hebben.
Burgemeester Penn-te Strake: "Wat mij bijzonder aanspreekt in het programma van de Week van de Veiligheid dit jaar is de aandacht voor jongeren. Spelenderwijs gaan zij leren over de gevaren van criminaliteit. Daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen wat mij betreft. Via games leren ze dat bovendien op een manier die de jongeren aanspreekt."
Steekwapens inleveren zonder gevolgen
Gedurende de hele week is er de mogelijkheid om steek- en nepwapens in te leveren zonder strafrechtelijke gevolgen. De actie wordt georganiseerd door Politie Eenheid Limburg en het Openbaar Ministerie en vindt ook in de rest van Nederland plaats. Inwoners van Maastricht kunnen van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober dagelijks tussen 08.30 en 21.30 uur steekwapens inleveren bij het politiebureau aan de Prins Bisschoppsingel.
Aandacht voor het voorkomen van cybercrime
Op maandag 11 oktober en dinsdag 12 oktober presenteert de gemeente Maastricht in samenwerking met andere Limburgse gemeenten, OM, politie en expertisecentrum cyberweerbaarheid twee uitzendingen over cybercrime op L1. De uitzending op 11 oktober om 17.30 uur van L1 Centraal gaat in op de vraag waarom er zoveel aandacht voor cybercrime nodig is. De uitzending op 12 oktober om 19.00 uur van Avondgasten gaat in op de belangrijkste ‘nieuwigheden’ op het gebied van digitale criminaliteit.
De gemeente Maastricht publiceert op 12 oktober een vlog waarin een specialist tips geeft hoe men digitaal veilig kan blijven. De vlog wordt op dinsdag 12 oktober gepubliceerd via de Facebookpagina van de gemeente Maastricht. Inwoners van Maastricht die geen gebruik maken van digitale media of de informatie liever ontvangen op papier, kunnen vanaf dinsdag 12 oktober bij de publiekshal van Mosae Forum gratis een handige brochure ophalen met tips tegen cybercrime.