MAASTRICHT - Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is al ruim een eeuw een begrip in Maastricht en de Euregio. Maastrichtenaren, toeristen en wetenschappers wereldwijd ervaren in het museum het verhaal van het Krijt, de Mosasaurus en ons unieke landschap. Het college van burgemeester en wethouders legt nu aan de raad het voorstel voor om van het museum een hedendaagse en uitnodigende plek in de binnenstad te maken door onder meer de collecties op een moderne en educatieve manier te presenteren.



Verduurzaming

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is gevestigd in een monumentaal pand in het hart van onze binnenstad. Een pand dat dringend aan vernieuwing en verduurzaming toe is. Deze noodzaak wordt erkend in het coalitieakkoord en werd uitgewerkt in een masterplan voor de verdere ontwikkeling en het toekomst fit maken van het museum. In de domeinvergadering Cultuur van oktober wordt er samen met de raadsleden de dialoog gevoerd over voorliggend plan.

Een levend verleden

Het verhaal over de iconische Mosasaurus en het (nog te weinig bekende feit) dat het belangrijke geologische tijdperk net voor het verdwijnen van de dinosaurussen én de Mosasaurus naar onze stad vernoemd is (het Maastrichtien), draagt bij aan de identiteit van de Maastrichtenaren, hun trots en aan de verbondenheid binnen en met de stad. En dat over generaties heen. Via de voorgestelde moderniserings- en verduurzamingsimpuls blijft het Natuurhistorisch Museum ook in de toekomst de belangrijke functie op het gebied van kennisoverdracht en het borgen van natuurhistorisch erfgoed vervullen. Op deze manier wordt de natuurhistorie van Maastricht op een eigentijdse manier in een sociaal-maatschappelijke context geplaats met betekenis ervan op actuele thema’s zoals klimaatverandering en de energietransitie. De ambitie die hierbij hoort is het bezoekersaantal van nu ruim 30.000 substantieel op te hogen.