Frans Bastiaens spreekt tijdens de preview van Maastricht Museum
De eerste reacties waren enthousiast. Frans Bastiaens, wethouder cultuur: “Het Maastricht Museum is een spiegel, die onze herkomst en onze cultuur toont. Een stukje tastbaar verleden in het nu. Het museum brengt de verhalen van Maastricht, om door elke bezoeker te ontdekken en aan te vullen”.
Wim Hupperetz, directeur Centre Céramique, vertelt vol trots “Het is zo mooi om te zien dat onze bijzondere stukken een centrale plek krijgen in Centre Céramique, in het hart van het gebouw, in het hart van de stad. Complimenten voor de medewerkers die dit hebben gerealiseerd in zo’n korte tijd”.
Jo Coenen, architect Centre Céramique, is natuurlijk geïnteresseerd in de ontwikkelingen en reageert: “Twee musea in de kop en de staart van het Céramique-terrein, kunnen elkaar aanvullen en daarmee de oevers van de Maas in balans brengen”.
Frans Bastiaens en Wim Hupperetz bij maquette tijdens de preview
De deuren staan open
Ondanks dat het museum nog wordt opgebouwd, staan de deuren wel al open. De komende maanden wordt het publiek uitgenodigd om een kijkje te nemen achter de schermen. Zij worden ook gevraagd om een bijdrage te leveren. Hebben zij zelf mooie verhalen die verteld moeten worden of willen zij meer weten over bepaalde onderwerpen? Het museum is op zoek naar de geschiedenis van Maastricht, naar de verhalen die nog niet verteld zijn… De ontwikkelingen van de opbouw zijn ook te volgen via social media en onze nieuwsbrief. Tot en met 22 juni is het museum gratis te bezoeken!
Wat laat het Maastricht Museum zien?
Het museum neemt je mee langs een indrukwekkende tijdreis. Deze begint zo’n 7000 jaar geleden, bij de eerste vaste bewoners. Vanuit daar gaan we naar de Romeinen. Zij bouwden hier voor het eerst een brug over de Maas. Vervolgens bezoeken we Maastricht in de vroege Middeleeuwen (van 500 tot 1000 n. Chr.): een politiek-religieus centrum. En via de vestingstad van de 16e tot 18e eeuw komen we tot slot aan in de eerste fabrieksstad van Nederland in de vroeg 19e eeuw.
Maastricht Museum
On-Nederlandse stad
Tot ver in de 18e eeuw was Maastricht sterker verbonden met het oosten, westen en zuiden dan met de Republiek in het noorden. Daardoor voelt Maastricht als een stukje buitenland in eigen land. Logisch dus dat de stad in de 20e en 21e eeuw evolueerde tot een Europese stad waar kennis en innovatie centraal staan. Laat je verrassen door het verleden en het heden van Maastricht.
Voor iedereen!
Wij zijn trots op Maastricht en willen graag dat iedereen onze geschiedenis leert kennen. Wij communiceren in het Nederlands en Engels, maar ook in het Maastrichts. Deze variant van het Limburgs met z’n zachte g en langgerekte klinkers is tenslotte de lokale Moojertaol. Zo dragen wij ons steentje bij om deze streektaal levend te houden.
Maastricht Museum in Centre Céramique
Het museum brengt niet één verhaal…
Telkens wordt er nieuwe geschiedenis met bijzondere gebeurtenissen toegevoegd aan de tijdlijn. Eind juni openen wij de tentoonstelling over het beleg van Maastricht in 1673, over de Franse belegering van de stad, Lodewijk XIV, d’Artagnan… en we weten je vast te verrassen met nog onbekende verhalen. Vanaf 23 juni vragen wij een bijdrage voor de toegang.
Tot ziens in het museum en we horen graag wat je ervan vindt.
Dat vinden wij leuk!
Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 -17.00 uur / Zondag: 13.00 – 17.00 uur