MAASTRICHT - Ook dit jaar zorgt gemeente Maastricht samen met het Centrum voor Natuur- en MilieuEducatie (CNME) voor nieuwe geboortebosjes. In Limmel aan de Sareptastraat bijvoorbeeld. Zaterdag 15 maart hebben wethouder Hubert Mackus,

medewerkers van het CNME samen met ouders en kinderen daar bomen en struiken geplant. Elk kind uit stadsdeel Noord dat geboren is in 2020, 2021, 2022 en 2023 kreeg een boom of struik. Op zaterdag 29 maart is stadsdeel Centrum (Frontenpark) aan de beurt.

“Een geboortebosje staat symbool voor nieuw leven”, zegt wethouder Hubert Mackus. “Ouders en kinderen planten samen bomen en zien ze groeien. Deze bosjes zorgen voor een prachtige nieuwe speel- en ontmoetingsplek. Zo dragen we bij aan een groener en gezonder Maastricht."

Groene ontmoetingsplek

Een geboortebosje is een klein bos van ongeveer 2.000 tot 3.000 vierkante meter met een haag eromheen. Het bestaat uit struiken, kleine bomen, klimbomen en grasland met paden. De bomen in een geboortebosje groeien snel en zorgen voor schaduw. Het is ook een leuke plek om te spelen. Het CNME onderhoudt de bosjes en organiseert er activiteiten.


Vergroenen van de stad

De bosjes zorgen dat water beter wordt opgenomen door de grond, helpen de verschillende plant- en diersoorten in de stad, verbeteren de kwaliteit van de lucht en zorgen voor schaduw. Dat is allemaal belangrijk nu het klimaat verandert en de aard opwarmt. Dit jaar maakt de gemeente 2 geboortebosjes: 1 in stadsdeel Noord en 1 in stadsdeel Centrum. In 2024 waren de stadsdelen Oost en West aan de beurt. Er komen stap voor stap geboortebosjes bij.

Namenmonument

In het geboortebos staat ook een namenmonument. Hierop kunnen ouders de naam van hun kind zetten. De namen worden nog toegevoegd. Je kunt ook een boom planten en/of een naam plaatsen voor kinderen die na de geboorte of tijdens de zwangerschap zijn overleden.


Meer informatie

Lees meer over de geboortebosjes en de vergroening van de stad via de pagina Groen en vergroening