Tot 1 november 2020 konden jongeren en jongerenorganisaties genomineerd worden voor een Jeugdlintje. De nominaties zijn beoordeeld door een selectiecommissie, bestaande uit Mat Brüll, Claudia Demas en Jos Boelen (gemeenteraadsleden), Milan Panis (JONGR) en Sarai Erkens (Code043).
Vijf Jeugdlintjes
De selectiecommissie adviseerde het college van burgemeester en wethouders om vijf Jeugdlintjes uit te reiken. Het college nam dit advies onverkort over. De Jeugdlintjes 2020 gaan naar:
- Christien Albertz (13 jaar)
- Enzo van Golde (16 jaar)
- Juupu (Juul en Puck Knols)
- KinderAdviesRaad, Maastricht UMC+
- Mohammed Maho (15 jaar)
Trots op onze jongeren
Wethouder Vivianne Heijnen (sociale innovatie en burgerparticipatie): “Een mooie oogst in het eerste jaar van het Maastrichtse Jeugdlintje. Dit bewijst wat we al wisten, maar meer moeten benadrukken: kinderen en jongeren leveren een waardevolle bijdrage aan onze sociale en saamhorige stad. Ik ben ontzettend trots op alle jongeren die ik vandaag een lintje heb mogen overhandigen. Laat dit ook een stimulans zijn voor alle jongeren die zich nu al inzetten voor een ander of erover twijfelen om dat te doen!”.
Jeugdlintje 2021
Vanwege de coronacrisis werd de bekendmaking en uitreiking van de Jeugdlintjes 2020 uitgesteld naar begin 2021, maar voor 2021 worden er weer Jeugdlintjes uitgereikt. In het voorjaar kunnen jongeren en jongerenorganisaties weer genomineerd worden. Houd www.gemeentemaastricht.nl/jeugdlintje in de gaten.
Toelichting selectiecommissie
Christien Albertz (13 jaar)
Christien bezorgde, samen met haar zus Floor, 540 maaltijden bij eenzame ouderen. Zij deden dit tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis. De selectiecommissie was zeer onder de indruk van dit tot de verbeelding sprekende initiatief, dat niet alleen om de maaltijd op zich gaat. Ze dragen namelijk ook bij aan het bestrijden van eenzaamheid én zorgen ze ook voor verbinding tussen ouderen en jongeren. Momenteel, tijdens de tweede lockdown, bezorgen Christien en Floor weer maaltijden. Nu bij nog meer ouderen.
Christien’s zus, Floor Albertz, komt met haar leeftijd niet meer in aanmerking voor het Jeugdlintje. Desalniettemin willen de selectiecommissie en het college ook hun waardering uitspreken voor haar inzet.
Enzo van Golde (16 jaar)
Enzo is zeer actief binnen het jeugd- en jongerenwerk van Trajekt. De selectiecommissie was geraakt door de manier waarop Enzo klaar staat voor andere jongeren. Door zijn inzet en persoonlijke verhaal inspireert hij andere jongeren en is hij als ervaringsdeskundige een voorbeeld en aanspreekpunt voor jongeren. Dat een zestienjarige jongen zich op deze manier heeft ontwikkeld en zich nu inzet voor anderen, is volgens de commissie zeer bijzonder.
Juupu (Juul en Puck Knols)
De jongerenbeweging Juupu is het initiatief van broer en zus Juul (19 jaar, 18 jaar ten tijde van nominatie) en Puck Knols (17 jaar), die sinds 2015 vrijwilligerswerk doen. Ze lieten zich niet weerhouden door hun leeftijd en organiseerden tal van activiteiten, in eerste instantie voor asielzoekers en later ter bestrijding van armoede. Dat doen ze tot op de dag van vandaag.
Uiteindelijk richtten ze Juupu op om jongeren te helpen en stimuleren om iets te doen voor de samenleving. Niet alleen het feit dat ze zelf al jaren vrijwilligerswerk doen, maar ook de manier waarop ze andere jongeren inspireren en activeren met Juupu, verdient volgens de selectiecommissie waardering. Net zoals de andere jongeren die momenteel actief zijn binnen Juupu. Daarom ontving de organisatie Juupu vandaag het Jeugdlintje.
KinderAdviesRaad, Maastricht UMC+De KinderAdviesRaad (KAR) is volgens de selectiecommissie een fantastisch initiatief, waarin jongeren van diverse leeftijden (8 t/m 17 jaar) zich samen inzetten voor andere kinderen in het MUMC+. Kinderen krijgen, met de KAR, een sterke stem die gehoord wordt binnen het ziekenhuis.
De selectiecommissie prijst het initiatief van de kinderen om deel te nemen in de KAR. Dat vereist namelijk durf. Ze laten daarmee zien hoe je écht invloed kunt uitoefenen. En dat is van groot belang, want kinderen verdienen zorg die aansluit bij hun behoeften. En wie weet beter wat ‘goede zorg voor kinderen’ is, dan kinderen zelf? De KAR is daarmee een klinkend voorbeeld van jongerenparticipatie.
Mohammed Maho (15 jaar)
De selectiecommissie vindt het erg mooi wat Mohammed allemaal voor zijn voetbalclub RKHSV doet. Hij is ontzettend actief binnen de club: trainer/leider van de jeugd, vrijwilliger in de kantine en als aanspreekpunt actief aanwezig op de club. En dat allemaal naast het feit dat hij zelf bij JO19-1 speelt, waarmee hij tweemaal per week traint en eenmaal in de week een wedstrijd speelt. Daarmee is hij geen ‘gemiddeld’ verenigingslid, maar, met zijn 14 jaar, een voorbeeld en inspiratiebron voor alle andere voetballers binnen RKHSV.