MAASTRICHT - De gemeente Maastricht heeft vanaf vandaag een meldpunt seksuele straatintimidatie. Via dit meldpunt op de website kunnen mensen die te maken krijgen met seksuele straatintimidatie hun ervaringen melden. De gemeente wil hiermee een beter beeld krijgen van de grootte van dit probleem in de stad en beter optreden tegen seksuele intimidatie op straat. Melden is helemaal anoniem.

Wat is seksuele straatintimidatie?

Seksuele straatintimidatie is elke vorm van ongewenst seksueel gedrag in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld ongevraagde seksuele opmerkingen, aanrakingen, staren, volgen of seksueel getinte gebaren. Dit soort gedrag zorgt ervoor dat mensen zich onveilig, bedreigd of ongemakkelijk voelen.

Waarom een meldpunt?

Door ervaringen te delen via het meldpunt krijgt de gemeente inzicht in de aard en omvang van het probleem. Op basis van deze gerichte informatie kunnen er maatregelen in de openbare ruimte worden genomen zoals betere verlichting, snoeien van struiken etc. Ook kan de gemeente dan gerichtere preventiemaatregelen nemen.

Hoe meld je seksuele straatintimidatie?

Meld seksuele straatintimidatie op de pagina Seksuele intimidatie | Gemeente Maastricht.

Samen maken we Maastricht veiliger

Gemeente Maastricht roept inwoners op om seksuele straatintimidatie niet te accepteren en om naast de melding op de website ook aangifte te doen. Wethouder Garnier benadrukt het belang van dit initiatief: “Iedere inwoner moet zich op straat veilig voelen. Het meldpunt helpt ons om dit probleem gerichter in kaart te brengen en zo maatregelen te nemen om een veiliger Maastricht te creëren.”

Actieprogramma

Het meldpunt is onderdeel van een breder actieprogramma binnen de gemeente Maastricht. Zo worden er trainingen en workshops gegeven op het Vista college en middelbare scholen gericht op het voorkomen van seksuele (straat)intimidatie. Voor het VO en Mbo wordt eveneens een lesprogramma ontwikkeld gericht op preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voor de UM en de Hogeschool Zuyd wordt de workshop’ Safer Clubbing’ aangeboden aan barcommissies van studentenverenigingen: SV Circumflex, SV Koko, MSRV Saurus en SV Amphitrion.

Daarnaast is er de postercampagne: Ben je oké? Het doel van deze campagne is ongewenst gedrag in het uitgaansleven bespreekbaar te maken. De campagne roept iedereen op Ben je oké te vragen als iemand wordt lastiggevallen.

Belangrijk om te weten

Het meldpunt seksuele straatintimidatie is er uitsluitend voor het verzamelen van informatie. Voor ondersteuning en hulpverlening na een incident kunnen mensen terecht bij de onderstaande gespecialiseerde organisaties:

  • Politie: Bel 112 voor acute situaties of 0900-8844 voor niet-acute meldingen of om aangifte te doen.
  • Centrum Seksueel Geweld: Bel 0800-0188 voor professionele hulp en ondersteuning.
  • Slachtofferhulp Nederland: Bel 0900-0101 voor praktische hulp en emotionele ondersteuning.
  • Huisarts: Voor medische zorg en advies.