AMSTERDAM - Nog slechts een paar weken geleden verscheen het debuut, ‘Ach, zeik niet’ van Han van der Meer, de man die de iets oudere garde zeker nog zal kennen van de Ver van mijn bed show en Brandpunt, en de enthousiaste reacties vliegen hem nu al om de oren!
‘Ach zeik niet’ is een intrigerend, boeiend, vermakelijk en vaak ook ontroerend boek, vol herinneringen aan de oorlog, het herrijzende Nederland in de jaren 50 en aan het bruisende Londen van begin jaren zestig. Daarnaast beschrijft het boek de groei en bloei van de krant waar hij op zestienjarige leeftijd als redactiebediende ging werken. Van der Meer geeft de lezer inzage in het grote, katholieke arbeidersgezin en de uitgebreide familie waarin hij is opgegroeid. Het ene familielid is nog kleurrijker, excentrieker, heldhaftiger of sportiever dan de ander.
Kortom, ‘Ach, zeik niet’ is niet alleen een bijzonder fraai tijdsbeeld, maar de herinneringen die Van der Meer in zijn boek beschrijft, zullen bij veel van zijn lezers herkenning oproepen.
Van der Meer is blij verrast met alle mooie reacties die hem ten deel vallen. Zo liet Adriaan de Boer, die veertig jaar lang aan de Volkskrant was verbonden, weten: “Het is een magnifiek boek geworden, een staaltje hogere vertelkunst, voorbeeldige oral history. Ach, zeik niet! vindt zeker zijn weg naar meer liefhebbers dan waarin deze druk voorziet.
Wat ik u brom.”
Voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal, Peter Brusse, vindt ‘Ach, zeik niet’: ‘Mooi, boeiend en onthullend. Ook voor de insiders’.
Ook Patrick IJzendoorn van de Volkskrant las ‘Ach, zeik niet’. Zijn commentaar spreekt voor zich: ‘Een heerlijk ooggetuigenverslag van het Gouden Tijdperk van de journalistiek. Een gevoel van weemoed overviel me, als verre navolger van de auteur, terwijl ik smulde van zijn verhalen over het Londense correspondentschap aan het begin van de Swinging Sixties. Profumo, Beatles, Quant and all that!’
Voormalig journalist, Frans Regtien, is eveneens vol lof over ‘Ach, zeik niet’ en noemt het “een feestelijk tijdsbeeld”. Boudewijn Weehuizen, jazeker, nóg een journalist, heeft misschien wel de meest hilarische reactie: “Het is jouw schuld en alleen jouw schuld dat ik sinds zaterdag zo slecht (en weinig) slaap! Ik ben nu halverwege je boek en ‘Ach, zeik niet’ heeft me volkomen in zijn greep. Ik geniet volop van je woorden. Zo herkenbaar met namen, plaatsen en gebeurtenissen die mij dierbaar zijn.”
Jean Servais tenslotte: “Ik geniet nog steeds van je gezeik… Leuk, luchtig, gebruikelijke humor, kortom: de causeur aan de pen.”
Natuurlijk doet hem dat deugd. De voormalig televisiepersoonlijkheid, die al jaren in Maastricht woont, reageert op elk nieuw bericht met verrast enthousiasme: “Wat een fijne reacties, ik ben er enigszins beduusd van, maar het motiveert mij om verder te gaan met schrijven. Ik heb al diverse ideeën voor een volgend boek.”
De auteur
Han van der Meer komt oorspronkelijk uit Amsterdam maar woont, samen met zijn vrouw, inmiddels al jaren in Maastricht. Voor hij bekend werd door programma’s als De ver van mijn bed show, Brandpunt en Spoorloos, werkte Van der Meer bij het KRO-magazine Studio.
In zijn artikelen voor de Volkskrant en later in zijn documentaires voor de KRO-televisie was Han van der Meer vooral geïnteresseerd in de andere kant van het nieuws: de cultuur, en het leven van de mensen die hij overal in de wereld ontmoette. Zo ontstonden documentaires als: ‘Rare Jongens die Cubanen’ en ‘Costa Rica, Land zonder Leger’. Ook filmde hij de Nederlandse missionaris die in Kenia een kerk bouwde in de vorm van een schip omdat hij hield van water en boten. Diezelfde nieuwsgierigheid en verwondering lees je in zijn verhalen in de krant en in dit boek. Hij was de eerste Nederlandse journalist die de Beatles interviewde waarbij niet de inhoud van het interview opmerkelijk was, maar wel de manier waarop het tot stand kwam.
‘Ach, zeik niet’ wordt uitgegeven door Willems Uitgevers als 328 pagina’s tellende soft cover. Het ISBN luidt 9789493306608 en het boek is voor € 30,-- overal te bestellen, onder meer via https://achzeikniet.boeken.cafe/