De 24-jarige verdachte krijgt, zoals afgesproken tussen verdediging en OM, een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van 25.000 euro. Naast deelname aan een criminele organisatie verdenkt het OM deze man van het opzettelijk aanwezig hebben van een grote hoeveelheid harddrugs en een vuurwapen. Ook verdenkt het OM de man van het witwassen van geldbedragen van ruim 255.000 euro. De verdediging en het OM hebben afgesproken dat de 36-jarige man een voorwaardelijke celstraf krijgt van negen maanden en een taakstraf van 240 uur. Naast deelname aan een criminele organisatie verdenkt het OM deze man van het bezit van een grote hoeveelheid verdovende middelen.
Drugslijn 'Tonie'
Uit politieonderzoek blijkt dat de 24-jarige verdachte deelnam aan de criminele organisatie van de drugslijn ‘Tonie’ in Maastricht. Hij handelde zelf in verdovende middelen, beheerde de bestellijn en stuurde meerdere personen aan die de drugs naar de kopers brachten. Uit het onderzoek aan de telefoon van de verdachte blijkt dat er gesprekken werden gevoerd met medeverdachten over het bevoorraden van verdovende middelen aan personen en locaties. De 36-jarige verdachte, zo is duidelijk geworden uit onderzoek, bewaarde in zijn woning een grote hoeveelheid cocaïne en heroïne. In november werd onder andere circa 2 kilo cocaïne aangetroffen met een straatwaarde van 100.000 euro. Deze drugs waren eigendom van de ‘organisatie Tonie’. In de woning van deze verdachte zijn ook versnijdingsmiddel en huishoudelijke artikelen aangetroffen. Deze artikelen worden gebruikt bij het versnijden en verpakken van verdovende middelen.
Belgische klanten
Het klantenbestand van het drugsnetwerk ‘Tonie’ bestond grotendeels uit Belgische klanten. De Belgische kopers, die de harddrugs aannamen, vervoerden de verdovende middelen naar België.
Zes verdachten
Het OM vervolgt in deze zaak op dit moment nog zes verdachten. Twee daarvan zijn vandaag voor de rechter verschenen met procesafspraken. De zaak tegen de vier andere verdachten wordt begin juli inhoudelijk op zitting behandeld. Met deze vier verdachten zijn geen procesafspraken gemaakt.
Procesafspraken
Met de procesafspraken is de kans op eindeloos doorprocederen aanzienlijk kleiner. Dat is in het belang van alle betrokkenen. Als de rechtbank met deze afspraken instemt dan draagt dat sterk bij aan een efficiënte afhandeling van deze zaak.
De rechtbank doet op 26 maart uitspraak in deze zaak.