MAASTRICHT - Een 22-jarige man is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 48 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij verkrachtte in de nacht na carnavalsdinsdag 2020 een studente in haar kamer in Maastricht. De straf is hoger dan de rechtbank Limburg eerder oplegde. De rechtbank veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk.


Raam geforceerd

In de nacht van 26 februari 2020 heeft de man het raam van de studentenkamer van het destijds 20-jarige slachtoffer geforceerd en is hij haar kamer binnengedrongen. Het slachtoffer, dat lag te slapen, werd hierdoor wakker. Aanvankelijk zei de verdachte dat hij geld kwam stelen. Toen het slachtoffer haar telefoon wilde pakken heeft de verdachte die telefoon van haar afgepakt en weggelegd en heeft haar vervolgens met geweld en onder bedreigingen verkracht. Op de momenten dat het slachtoffer zich verzette, werd ze hardhandig vastgepakt aan haar nek, haren en keel.

Advies reclassering

De reclassering heeft een advies uitgebracht over de man. In dat advies wordt geconcludeerd dat hij een stabiele leefomgeving heeft en een sociaal netwerk dat hem steunt. Daarnaast zou hij zich schuldbewust tonen. Wel zijn er zorgen over zijn alcoholgebruik, dat ook een rol speelde tijdens de verkrachting. Daarom adviseert de reclassering het hof om de man een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met een aantal bijzondere voorwaarden op te leggen.

Hogere straf met bijzondere voorwaarden

Het slachtoffer heeft zeer vernederende, respectloze en pijnlijke handelingen moeten ondergaan in haar eigen studentenkamer, een plek waar zij zich veilig moet kunnen voelen. De man heeft zich op geen enkele manier bekommerd om de vrouw en meldde zich pas bij de politie nadat er camerabeelden waarop hij te zien was openbaar waren gemaakt.


Het hof heeft alle omstandigheden afgewogen en vindt dat de straf die de rechtbank Limburg eerder oplegde onvoldoende recht doet aan de ernst van de zaak. De man krijgt dan ook een gevangenisstraf van 48 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren opgelegd. Het hof verbindt ook bijzondere voorwaarden aan de voorwaardelijke straf: zo moet hij zich onder andere laten behandelen in een forensisch-psychiatrische kliniek en mag hij gedurende de proeftijd geen alcohol en drugs gebruiken.

Ten slotte moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 10.000 euro betalen.